Geokódoló és címtisztító szolgáltatások

Geokódoló és címtisztító szolgáltatások

Mikor kell geokódolni?

Geokódoló szolgáltatások akkor válnak szükségessé, amikor természetes címmel (irányítószám, településnév, utcanév, házszám) rendelkező adatok vannak de szükségessé válik azok térbeli kezelése, azaz kellenek a természetes címhez kapcsolódó térbeli koordináták. A geokódolás eredményeként a természetes címek  térképen megjeleníthetők, azokra helyfüggő elemzések végezhetők, azokhoz navigációs szolgáltatások, fejlesztések illeszthetők.

Mikor kell a címeket tisztítani?

A geokódolás előtt szinte mindig szükség van a címek tisztítására, egységesítésére, szabványos formára hozására, mert a geokódoló algoritmusok csak így tudják feldolgozni a kapott adatokat. Címtisztítás nagy segítség a címadatbázisok migrálása, vagy különböző címadatbázisok összefésülése előtt is. Ez történhet címtisztító algoritmusok használatával, vagy megfelelő közterület referencia és címadatbázisok használatával.

A tisztított, egységesített címekkel végezhető el a geokódolás, a megfelelő térbeli koordináták természetes címekhez rendelése. A koordináták hozzárendelését a Magyarországon leggyakrabban használt két koordináta rendszerben WGS84 (GPS mérések) – EOV (Egységes Országos Vetületi rendszer) is elvégezzük az ön igényei szerint.

Geokódoló szolgáltatásainkkal elsősorban Magyarország területére biztosítjuk nagy mennyiségű címadat – pl. ügyféladatbázisok – hatékony és gyors kezelését. A címtisztítás biztosítja a címadatok egységesítését, a rövidítések, elírások, régi név használatok kezelését.

Válassza mindig a céljaihoz és lehetőségeihez leginkább illeszkedő szolgáltatást!

A lehetőségekről kérdezze munkatársainkat »

Offline geokódoló szolgáltatás Magyarországra

Egyszeri nagy mennyiségű cím tisztítására és geokódolására, pl.: meglévő ügyféladatbázis egyszeri karbantartása, vagy területi elemzéshez címadatok előkészítése.

Offline szolgáltatást akkor ajánljuk önnek, ha szakemberre bízná címadatbázisa geokódolását, a GPS koordináták címhez rendelését, szükség esetén a címek tisztítását, egységesítését.

A geokódolás díja ebben az esetben a geokódolandó címek mennyiségétől és a címtisztítás igényétől, az eredmény elvárt pontosságától függ.

Saját alkalmazásba illeszthető geokódoló szolgáltatás

Internetes kapcsolaton elérhető, szabadon paraméterezhető szolgáltatásként változó címállomány folyamatos geokódolására.

Ha ön rendszeresen, de kisebb mennyiségű címet geokódolna, a szolgáltatást saját rendszerébe illesztené, akkor a webes geokódoló szolgáltatás használatát javasoljuk..

A webes geokódoló szolgáltatás tartalmazza a címtisztítást is, a szolgáltatással inverz geokódolás is végezhető (GPS adatok alapján a legközelebbi valós cím meghatározása).

MapInfo szoftverbe illesztett geokódoló szolgáltatás

Saját környezetben, saját MapInfo szoftherhez telepíthető geokódoló szolgáltatás vektoros térkép vagy címadatbázis megvásárlása nélkül.

Ha ön Magyarország területén cím szinten szeretne geokódolni és rendelkezik MapInfo szoftverrel, de nincs saját címadatbázisa vagy vektoros térképállománya amely segítségével a pontos geokódolást elvégezheti, akkor ajánljuk a GeoX MapInfo szoftverhez fejlesztett geokódoló alkalmazását.

Az alkalmazás használatához internet kapcsolat szükséges.

Kérdezze munkatársainkat

Mi a hatékony geokódolás feltétele?

A hatékony geokódolás számos különböző tényezőtől függ, de ezek közül a három legfontosabb:

 • A forrásadatok minősége – minél tisztább és pontosabb a forrásadat, annál jobb lesz a geokódolás eredménye, forrásadat általában az objektum természetes címe. Pontos geokódoláshoz a cím minimum elvárt tartalma Magyarországon:
  • Településnév
  • Irányítószám
  • Közterület név, közterület jelleg, házszám
 • A referencia adatbázis minősége – minél részletesebb, és naprakészebb a referencia adatbázis, annál jobb lesz a geokódolás eredménye, ha a referencia adatbázis tartalmazza a jellegzetes elírásokat, vagy alternatív címeket, akkor a geokódolás hatékonysága növelhető.
 • A használt geokódoló algoritmus jellege – minél jobban illeszkedik az algoritmus a címek forrásnyelvéhez, illetve minél kifinomultabb technikát használ a címek egységesítésére (pl. típusrövidítések, elírások kezelése) annál jobb lesz az eredmény minősége.

Mikor érdemes geokódolni, vagy geokódoltatni?

A geokódolási folyamat eredménye az alapja az olyan térképi feladatok megoldásának, mint:

 • a cím- vagy utcakeresés,
 • a távolságmeghatározás,
 • a vonzáskörzet vagy ellátási körzet lehatárolás, de
 • akár a címek különböző szempontok szerinti csoportokba rendezése, elemzése is.

Állami, önkormányzati feladatellátás, de az üzleti világban is számos olyan folyamat van, ahol szükség van címek geokódolására, ilyenek:

 • vagyonnyilvántartás vagy ügyfélnyilvántartás,
 • szolgáltatásszervezés,
 • szórólap körzet meghatározás,
 • marketing hatékonyság mérés,
 • utazó ügynök probléma,
 • járatoptimalizálás,
 • logisztikai hatékonyságnövelés

Miben tudunk segíteni?

Cégünk Magyarország területére nyújt különböző térinformatikai szolgáltatásokat, így nagy hatékonysággal tudjuk a magyarországi címekhez a megfelelő térbeli koordinátát (GPS koordináta) hozzárendelni. Referencia adatbázisaink használatával vállaljuk ügyféladatbázisok címadatainak tisztítását, egységesítését is.

Előnyök:

 • folyamatosan karban tartott és frissített referencia adatbázis
 • folyamatosan fejlesztett algoritmus
 • speciális kiegészítő adatbázisok használata
 • folyamatos ellenőrzés valós felhasználói adatokkal (ügyfél-geokódolások eredményének vizsgálata)
 • több, mint 10 éves szakmai tapasztalat

Kérdezze munkatársainkat

A geokódolás minősége

A térinformatikai szoftverek geokódoló megoldásaira elmondható, hogy angol nyelvi környezetre fejlesztették, így nem támogatják a magyar nyelvet, a magyar címek felépítését, és nem kezelik hatékonyan a címekben előforduló tipikus rövidítéseket, elírásokat.

A Google Maps API viszonylag jól elboldogul az angolon kívül más nyelvekkel is, bár legjobbnak mindig az adott nyelve – esetünkben a magyarra – kifejlesztett alkalmazások bizonyulnak, nagy mennyiségű cím geokódolása esetén  a Google szolgáltatásaiért is fizetni kell, illetve a forrásadatbázis frissessége és a geokódolás eredményének minősége nem ellenőrizhető (minőségkódok hiánya).

GeoX Geokódoló jellemzői

A GeoX Kft. által biztosított geokódoló szolgáltatás:

 • a magyar magyar nyelvi környezetre, kimondottan a magyarországi címekre fejlesztett geokódoló alkalmazás, amely
 • kezeli a magyar nyelv sajátosságait, a címmegadások típushibáit.
 • Referencia-adatbázisa az országos utcatörzs, a POIX adatbázis és a felhasználói visszajelzések ellenőrzött adatai.

A geokódolás céljától, a geokódolandó címek mennyiségétől, valamint a forrásadatok minőségétől függően a geokódoló szolgáltatás különböző csomagokban érhető el az ön igényei szerint. A csomagok közti eltérést az elérés módja és az adattisztítás mélysége adja.

Mitől függ a geokódolás minősége?

A geokódolás eredményessége/minősége alapvetően három tényezőtől függ:

 • a megadott természetes cím minősége/pontossága,
 • a használt térképek és referencia-adatbázisok minősége / pontossága és
 • az alkalmazott geokódolási technológia jellege, működése.

Minőségkódok használata

GeoX Geokódoló szolgáltatások igénybe vétele esetén a geokódolás eredményéhez minden esetben, minden egyes címhez adunk egy minőségkódot, mellyel a felhasználó ellenőrizheti a geokódolás pontosságát, és maga döntheti el, hogy a nem cím szinten geokódolt eredményeknek mi legyen a sorsa.

A geokódolás folyamata

A geokódolás folyamata két részből áll:

 • a címek tisztításából és
 • a tisztított címekhez a megfelelő koordinátapár hozzárendeléséből.

A hatékony geokódolás előfeltétele a megfelelő teljességben és minőségben rendelkezésre álló címadat, enélkül a geokódolás nem lesz, nem lehet sikeres.

A GeoX Geokódoló szolgáltatások esetén az eredményállomány minden esetben tartalmazza a tisztított címeket és a geokódolás minőségkódját is. Felhasználói igény esetén – off-line geokódoló szolgáltatás igénybevételekor – felár ellenében vállaljuk a nem cím szinten geokódolt eredmények manuális ellenőrzését és javítását ( amennyiben ez lehetséges), illetve az okok meghatározását is.

Kérdezze munkatársainkat

A GeoX Kft. által biztosított geokódoló szolgáltatás a magyar címekre fejlesztett geokódoló alkalmazás, amely kezeli a magyar nyelv sajátosságait, a címmegadások típushibáit.  Referencia-adatbázisa az országos utcatörzs, a POIX adatbázis és a felhasználói címadatbázisok ellenőrzött adatai.

Offline geokódolás

Geokódolás szakemberre bízva

Ön egy azonosítóval ellátva átadja a címeket, melyekhez a térképi koordinátákat mi rendeljük hozzá a címek egyidejű tisztításával. Az eredménytáblát az eredeti adatok mellett kiegészítjük:

 • a tisztított címadatokkal,
 • a címhez rendelt koordináta adatokkal EOV és WGS84 vetületben,
 • a minőségkóddal,

így ön mindig látja, hogy a geokódolás milyen pontosan történt meg. Igény esetén manuálisan is átnézzük a pontatlanul geokódolt címeket és lehetőség szerint javítjuk azokat.

A geokódolás eredménytáblája a kapott forrásadatokkal megegyező formában szállítjuk, a geokódolás eredménye új adatoszlopokban jelenik meg.

Webes geokódoló szolgáltatás

Ha ön pl. címkereséssel párosított szolgáltatást biztosít weboldalán, vagy rendszeresen kell új címekhez térbeli koordinátát rendelnie és ehhez keres olyan alkalmazást, mely a címeket gyorsan és nagy pontossággal geokódolja, akkor a webes geokódoló szolgáltatás a megfelelő megoldás.
A geokódoló motor a mi szerverünkön fut, ön különböző felületen (Excel tábla, MapInfo szoftver, weboldalba ágyazott alkalmazás) hívja meg a  geokódoló szolgáltatást, mely visszaadja a tisztított címeket és az eredmény-koordinátákat.
A szolgáltatás akár havi, vagy éves előfizetéses rendszerben is igénybe vehető havi geokódolási kreditekkel, így a költségek jól tervezhetők.

A webes geokódoló szolgáltatás több  különböző módon is igénybe vehető:

 • saját programba ágyazva,
 • MapInfo szoftverbe illesztve,
 • weboldalba illesztve szolgáltatásként.

Geokódoló szolgáltatás frissítése

Valamennyi szolgáltatási forma eléréséhez élő internet kapcsolat szükséges. A szolgáltatás minden esetben a legfrissebb címadatbázissal dolgozik. Az új közterület elnevezések, átnevezések stb. – az adatforrás frissítésével egy időben –  negyedévente kerülnek átvezetésre a szolgáltatásba. A szolgáltatás kipróbálásához tesztfelhasználói hozzáférés igényelhető.

Kérdezze munkatársainkat

Webes geokódoló szolgáltatás

120 000 Ft + Áfa

évente
 • évi 40 000 cím geokódolásáig

Webes geokódoló szolgáltatás

30 000 Ft + Áfa

havonta
 • havi 10 000 cím geokódolásáig

Geokódoló MapInfo-hoz

30 000 Ft + Áfa

havonta
 • MapInfo szoftverekhez

Egyszeri off-line geokódolás ára a geokódolandó címek mennyiségétől és minőségétől, valamint az elvárt határidőtől és minőségi pontosságtól függ.

Geokódoló szolgáltatás frissítése

Valamennyi szolgáltatási forma eléréséhez élő internet kapcsolat szükséges. A szolgáltatás minden esetben a legfrissebb címadatbázissal dolgozik. Az új közterület elnevezések, átnevezések stb. – az adatforrás frissítésével egy időben –  negyedévente kerülnek átvezetésre a szolgáltatásba. A szolgáltatás kipróbálásához tesztfelhasználói hozzáférés igényelhető.