Geokódoló és címtisztító szolgáltatások

Geokódoló és címtisztító szolgáltatások

Geokódoló szolgáltatásainkkal elsősorban Magyarország területére biztosítjuk nagy mennyiségű címadat – pl. ügyféladatbázisok – hatékony és gyors kezelését. A címtisztítás biztosítja a címadatok egységesítését, a rövidítések, elírások, régi név használatok kezelését.

Mikor kell geokódolni?

Geokódoló szolgáltatások akkor válnak szükségessé, amikor természetes címmel (irányítószám, településnév, utcanév, házszám) rendelkező adatok vannak de szükségessé válik azok térbeli kezelése, azaz kellenek a természetes címhez kapcsolódó térbeli koordináták. A geokódolás eredményeként a természetes címek  térképen megjeleníthetők, azokra helyfüggő elemzések végezhetők, azokhoz navigációs szolgáltatások, fejlesztések illeszthetők.

Mikor kell a címeket tisztítani?

A geokódolás előtt szinte mindig szükség van a címek tisztítására, egységesítésére, szabványos formára hozására, mert a geokódoló algoritmusok csak így tudják feldolgozni a kapott adatokat. Címtisztítás nagy segítség a címadatbázisok migrálása, vagy különböző címadatbázisok összefésülése előtt is. Ez történhet címtisztító algoritmusok használatával, vagy megfelelő közterület referencia és címadatbázisok használatával.

A tisztított, struktúrált címekkel végezhető el hatékonyan a geokódolás, a geokoordináták természetes címekhez rendelése.
A térbeli koordináták címhez rendelését – a Magyarországon leggyakrabban használt – két koordináta rendszerben WGS84 (GPS mérések) – EOV (Egységes Országos Vetületi rendszer) is elvégezzük.

A lehetőségekről kérdezze munkatársainkat »

Válassza mindig a céljaihoz és lehetőségeihez leginkább illeszkedő szolgáltatási formát!

A geokódoló szolgáltatás megrendelhető formáiról kérdezze munkatársainkat »

Offline geokódoló szolgáltatás Magyarországra

Kinek javasoljuk?
Ha önnek nagy mennyiségű, különböző forrásból származó és eltérő minőségű címadata van Magyarországra, akkor javasoljuk az offline geokódoló szolgáltatás használatát.

Az offline geokódoló szolgáltatás esetén szakembereink végzik el az átadott címadatbázis tisztítását és geokódolását az előzetesen egyeztetett határidőre és pontossággal.

A geokódolás díja ebben az esetben a geokódolandó címek mennyiségétől és a címtisztítás igényétől, az eredmény elvárt pontosságától is függ.

Offline geokódolás esetén – szükség szerint – mintaállományt kérünk be a forrásadatbázis jellegének vizsgálatához (címek minőségének és struktúrájának ellenőrzésére). Az offline geokódolás ára mindig egyedi.

A lehetőségekről kérdezze munkatársainkat »

Online geokódoló szolgáltatások Magyarországra

Kinek javasoljuk?
Ha önnek rendszeresen keletkeznek új címei, melyek geokódolást folyamatosan kell elvégezni, akkor javasoljuk az online geokódoló szolgáltatás használatát, mely különböző platformokon keresztül webes szolgáltatásként érhető el.

Online geokódoló szolgáltatás egyaránt elérhető:

Online geokódoló szolgáltatás különböző előfizetői csomagokban érhető el. A szolgáltatás a címtisztítási és a geokódolási folyamatot is tartalmazza. Az eredményhez minden esetben minőségkódok is kapcsoltak.

A szolgáltatási típusokról kérdezze munkatársainkat »

Mitől függ a geokódolás eredményének minősége?

 • a forrásadatbázis minősége: címek jellege, pontossága, struktúráltsága
 • a címeket tartalmazó referencia adatbázis minősége: változáskövetés, naprakészség, teljesség
 • a geokódoló algoritmus jellege: súlyozások, cím szerkezeti- és tartalmi hibák kezelése, stb.

Milyen címeket kezel a geokódoló szolgáltatás?

A geokódoló szolgáltatás elsősorban a hivatalos postai címeket kezeli, mind lakott, mind üzleti, vagy közületi címek esetében (irányítószám; településnév; utca-házszám). A POI típusú (strand, vasútállomás, gátőrház, tehenészeti telep, stb.) kezelése korlátozott, mivel ezek – az esetek jelentős részében – nem tekinthetők hivatalos címeknek.

Melyek a geokódoló szolgáltatások jellemzői?

A GeoX geokódoló szolgáltatásaiban (online és offline szolgáltatások is):

 • A geokódoló algoritmus a magyar nyelvi környezetre, kimondottan a magyarországi címekre fejlesztett alkalmazás, amely kezeli a magyar nyelv sajátosságait, a címmegadások típushibáit.
 • Referencia-adatbázisa az országos utcatörzs adatbázis és a POIX adatbázis, valamint a felhasználói visszajelzések ellenőrzött adatai, melyet folyamatosan frissítünk, karban tartunk.
 • Szakembereink több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek geokódolás és címtisztítás terén (referenciák).

Hogyan érhető el a geokódoló szolgáltatás?

A geokódoló szolgáltatás az ön igényeihez igazodva egyaránt elérhető:

 • offline geokódoló szolgáltatásként: az átadott adatbázis tisztítását és geokódolását szakembereink végzik el.
 • online geokódoló szolgáltatásként: a szolgáltatás az ön térinformatikai szoftverébe: MapInfo; QGIS; vagy egyedi fejlesztésébe illesztve külső webes szolgáltatásként.

A geokódolás céljától, a geokódolandó címek mennyiségétől, valamint a forrásadatok minőségétől függően a geokódoló szolgáltatás különböző csomagokban érhető el az ön igényei szerint. A csomagok közti eltérést az elérés módja és az adattisztítás mélysége adja.

A lehetőségekről kérdezze munkatársainkat »

Mi a geokódolás folyamata és eredménye?

A geokódolás folyamata két részből áll:

 • a címek tisztításából és
 • a tisztított címek geokódolásából – térbeli koordináták címhez rendeléséből.

A hatékony geokódolás előfeltétele a megfelelő teljességben és minőségben rendelkezésre álló címadat, enélkül a geokódolás nem lesz, nem lehet sikeres.

A GeoX Geokódoló szolgáltatások használata esetén az eredményállomány minden esetben tartalmazza:

 • az eredeti forráscímeket
 • a tisztított címadatokat
 • a geokódolás eredményének EOV és WGS84 koordináta adatait a vonatkozó minőségkóddal.

Mit jeleznek a minőségkódok?

GeoX Geokódoló szolgáltatások igénybe vétele esetén a geokódolás eredményéhez minden esetben, minden egyes címhez egy minőségkódot is adunk, mely az eredmény pontosságára utal. A minőségkódok ismeretében ön dönthet a címek további ellenőrzéséről, kezeléséről (pl.: manuális javítás).

Az ön igényei szerint – off-line geokódoló szolgáltatás használatakor – felár ellenében vállaljuk a nem cím szinten geokódolt eredmények manuális ellenőrzését és javítását ( amennyiben ez lehetséges), illetve az okok meghatározását is. A lehetőségekről kérdezze munkatársainkat »

A GeoX Kft. által biztosított geokódoló szolgáltatás a magyar címekre fejlesztett geokódoló alkalmazás, amely kezeli a magyar nyelv sajátosságait, a címmegadások típushibáit.  Referencia-adatbázisa az országos utcatörzs, a POIX adatbázis és a felhasználói címadatbázisok ellenőrzött adatai.

Offline geokódolás folyamata

Ön tetszőleges formában (txt, csv, xlsx) egy egyedi azonosítóval ellátva adja át a forráscímeket. Minimálisan elvárt adatszerkezet: Irányítószám; településnév; cím (bizonyos szintig tudjuk javítani, kiegészíteni a hiányzó forrás címadatokat a tisztítás során pl: település van, de irányítószám nincs).

Az eredménytáblát az eredeti adatok mellett kiegészítjük:

 • a tisztított címadatokkal,
 • a címhez rendelt koordináta adatokkal EOV és WGS84 vetületben,
 • a geokódolás eredményességére vonatkozó minőségkóddal.

Miért kell mintaállományt küldeni?

Nagy mennyiségű címadat offline geokódolása esetén szoktunk kérni mintaállományt, hogy megállapíthassuk annak minőségét. Így tudunk visszajelzést adni önnek a geokódolás eredményének elvárható pontosságáról. Az offline geokódolás díját befolyásolja a forrásadatok minősége és az elvárt adattisztítási mélység, geokódolási pontosság (manuális előkészítési és utómunka mennyisége).

Felhasználás fő területei

Offline címtisztító és geokódoló szolgáltatást elsősorban azok az ügyfeleink kérnek, akiknek nagy mennyiségű címadat egyidejű, rövid határidővel történő, nagy pontosságú egységesítését és geokódolását kell elvégezni. Többek között adatbázis tisztítási, adatbázis egységesítési, adatmigrálási folyamatok részeként lehet nagy hatékonysággal használni az offline címtisztító és geokódoló szolgáltatásunkat.

Ha kérdése van, vagy megrendelné szolgáltatásunkat, lépjen kapcsolatba velünk »

Online geokódoló szolgáltatás működése

Online geokódoló szolgáltatás esetén a geokódoló motor a mi szerverünkön fut, ön különböző felületeken, alkalmazásokon (MapInfo; QGIS, saját alkalmazás) keresztül hívja meg a  geokódoló szolgáltatást, mely internetes kapcsolaton keresztül adja vissza kötött formában a tisztított címeket és az eredmény-koordinátákat (EOV és WGS84 is). A geokódolás eredményéhez minden esetben és minden címhez minőségkódot is adunk mely a geokódolás eredményességének pontosságára utal.

Hogyan érhető el a geokódoló szolgáltatás?

Az online geokódoló szolgáltatás különböző előfizetői csomagokban vehető igénybe felhasználói autentikációt követően az előfizetési időszakban és kredit keretéig.

A MapInfo és QGIS szoftverekhez használt modul kötött formátumú, míg a saját alkalmazásba illeszthető verzió -bizonyos keretek között – paraméterezhető.

Geokódoló szolgáltatások frissítése

Fontosnak tartjuk, hogy geokódoló szolgáltatásaink alap-adatbázisait: referencia térkép és címtörzs, valamint a geokódoló algoritmust folyamatosan karban tartsuk és frissítsük, annak érdekében, hogy a geokódolásokat minél nagyobb pontossággal és teljességben végezhessük el. Az alapadatbázis és az alaptérkép negyedévente kerül frissítésre, míg az algoritmus fejlesztése, tesztelése folyamatosan történik.

Folyamatosan dolgozunk új címkereső szolgáltatások fejlesztésén is, ilyen pl.: az intuitív címkereső szolgáltatás, mely nem csak a címadatok között, hanem a POI adatbázisban is elvégzi a forráscímek keresését, beazonosítását.

Egyedi igények esetén keresse munkatársainkat »

Offline geokódoló szolgáltatás alapárai

Az offline geokódoló szolgáltatás árát több tényező befolyásolja: a forrásadatok minősége, az elvárt határidő és az elvárt pontosság.

Alapértelmezetten az offline geokódolás sávos árazású.

Címek darabszáma Egységár (Ft/cím) + Áfa
1-1000 50 Ft/db
1000 – 10 000 25 Ft/db
10 000 – 50 000 15 Ft/db
50 000 – 100 000 10 Ft/db
100 000 – 500 000 5 Ft/db
500 001 – 1 000 000 2 Ft/db
1 000 001-től 1 Ft/db

Online geokódoló szolgáltatás alapárai

Az online geokódoló szolgáltatás ára a használat intenzitásától függ. A megrendelt időszakra a kreditek összeadódnak.

Alapértelmezetten két előfizetői csomaggal vehető igénybe:

Elófizetői csomag Geokódolási kredit Előfizetési díj
Havi előfizetés 10 000 címig 70 000 Ft/hó
10 000 cím fölött 130 000 Ft/hó
Éves előfizetés 40 000 címig 150 000 Ft/év

A havidíjas előfizetői csomag minimum rendelési időszaka 3 hónap.

A geokódoló szolgáltatások alap-adatbázisait negyedévente frissítjük, így ön mindig az aktuálisan elérhető legfrissebb adatbázissal dolgozhat.

Megrendelés vagy egyedi igény esetén keresse munkatársainkat »

Geokódoló szolgáltatás frissítése

Valamennyi szolgáltatási forma eléréséhez élő internet kapcsolat szükséges. A szolgáltatás minden esetben a legfrissebb címadatbázissal dolgozik. Az új közterület elnevezések, átnevezések stb. – az adatforrás frissítésével egy időben –  negyedévente kerülnek átvezetésre a szolgáltatásba. A szolgáltatás kipróbálásához tesztfelhasználói hozzáférés igényelhető.

Igyekszünk minden egyedi igényt megfelelően kezelni. A lehetőségekről kérdezze munkatársainkat »

A szolgáltatásokhoz kapcsolódó hírek, újdonságok