ESR-112 Funkcionalitása

ESR-112 Funkcionalitása

Projektinformáció

Az ESR 112 alkalmazás fejlesztésének célja a segélyhívások hatékony kezelésének támogatása, a kiérkezési idők csökkentése a mobil eszközökön futó többpontos navigációs alkalmazások használatával.

Típus Alkalmazásfejlesztés
Platform Android
Iparág / Szakterület Katasztrófavédelem
Témakör Navigáció / Útvonaltervezés
GeoX termékek ArcMagyarország / DSM-10 / POIX
GeoX szolgáltatások
Technológia
Megrendelő
Web

Fejlesztési cél

Az ESR-112 projekt a Kormány 1312/2011. határozata alapján indult el azzal a céllal, hogy az Európai Unió más tagállamaihoz hasonlóan Magyarországon is hatékonyabbá váljon a 112-es európai segélyhívószám mögött meghúzódó segélynyújtás, kialakuljon a hívószám mögött egy egységes infokommunikációs rendszer, amely gyorsabbá teszi az információáramlást, s így akár életek mentéséhez is hozzájáruljon.

A komplex fejlesztés részelemeiként valósultak meg azok a térinformatikai modulok, melyek a helyszíni munka hatékonyságát növelik navigációs szolgáltatásokkal, illetve a központi feladatszervezést segítik egy térinformatikai alkalmazással.

Többpontos navigációs modulok

A fejlesztés egyik fő célja, hogy a mobiltelefonon futó androidos, illetve a laptopokon futó webes alkalmazás használatával valamilyen szempontból összeválogatott célcímekre közvetlen vagy többpontos navigációt indíthassunk.

A navigációhoz célcímek közvetlen kereséssel (szöveges és térképi), vagy dedikált csoportokba rendelt elemek (Kedvencek, Előzmények, POI) kiválasztásával is meghatározhatók. A navigációs tervben a listaelemek sorrendje változtatható, valamint bármelyik listaelem törölhető.

Térinformatikai modul

A térinformatikai modul a bevetés-irányítást segítő alkalmazás, mely a saját POI elemek (pl.: kiemelt objektumok és létesítmények) és a bevetésben részt vevő egységek helyét, illetve mozgását mutatja meg a térképen. Az alkalmazás a 112 más rendszereiből kapott információkat megjelenítő térkép alapú tájékoztató alkalmazás.


A Fejlesztés EU támogatással valósult meg – EKOP-2.1.12-2011-2012-0001

Mintaképek az alkalmazásokból

Navigációs modulok funkcionalitása

 • A mobiltelefonokon futó androidos, illetve
 • a laptopokon futó webes

alkalmazások elsődleges célja, hogy a rendszerben tárolt objektumkategóriákból többpontos navigációs útvonal összeállításához elemeket lehessen kiválasztani és sorba rendezni, valamint hogy a tényleges navigáció végrehajtható legyen az útvonal nyomon követésével, kiemelt POI elemek térképi megjelenítésével.

Célcímek kezelése

Az ESR-112 rendszerében a dedikált csoportba rendezett elemek eltérő tulajdonsággal rendelkeznek. A felhasználóknak az elemekkel kapcsolatban különböző szerkesztési jogaik vannak.

Kedvencek – A saját, gyakran használt címek és szűrt POI elemek mentési helye. A Kedvencek kategóriában új elem hozható létre, vagy meglévő törölhető. Ha a lista már tartalmaz elemeket, akkor azokra közvetlen navigáció indítható, vagy hozzárendelhető a többpontos navigáció célcímlistájához.

Előzmények  – A korábban megadott, bejárt címek listája dátummal, címmel, távolságadatokkal. Itt a kiválasztott listaelemre navigáció indítható, az hozzárendelhető a célcímekhez, vagy a kedvencekhez, illetve a listából törölhető.

POI elemek – A rendszerbe feltöltött POI-k szűrési és kezelési felülete. A szűrési listák elemei tömegesen, vagy kiválasztott elemként térképre tehetők, arra navigáció indítható, vagy hozzárendelhető a célcímekhez.

Címek keresése, navigációs lista

Az ESR-112 rendszere egyaránt biztosítja a címek szöveges (településnév-közterület-házszám) és térképi (térképmozgatás – pontlerakás – inverz geokódolás) keresését.

Mindkét keresési módnál a rendszer biztosítja a keresési eredményre

 • közvetlen navigáció indítását,
 • hozzárendelhetőségét
  • a kedvencekhez, vagy
  • a többpontos navigáció célcím listájához.

Paraméterek beállítása és navigáció indítása

Az ESR-112 rendszer lehetőséget biztosít a navigációhoz kapcsolódó alapbeállítások módosítására. A beállítási lehetőségek kiterjednek:

 • A navigáció jellegének beállítására, bizonyos útszakaszok kizárására.
 • A térkép színsémájának, a nagyítás módjának, valamint
 • a POI elemek térképi megjelenítésének beállítására.
 • A navigálás során használt közlekedési mód, és járműparaméterek beállítására.

Az ESR-112 rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak egy címre, hanem több címre, azok szabad sorba rendezésével indíthasson a felhasználó többpontos navigációt. A navigálás során a rendszer jelzi, hogy hányadik útpontnál tartunk, mennyi van még hátra, mind időben, mind távolságban.

Térinformatikai alkalmazás funkcionalitása

Az ESR-112 rendszerében a desktop-os térinformatikai modul funkcionalitása részben megegyezik a navigációs alkalmazások funkcionalitásával, részben plusz – a navigációs modulban nem elérhető – funkciókat is tartalmaz.

Címkezelési és navigációs funkciók

A a térinformatikai alkalmazásban a címkeresési, a POI adatbázis szűrési és kezelési funkciók megegyeznek a navigációs modulban megvalósított lehetőségekkel mind a szűrés, mind a térképi megjelenítés és navigálási lehetőségek tekintetében.

Saját POI elemek kezelése

Az ESR-112 térinformatikai alkalmazása lehetőséget biztosít egy saját POI adatbázis építésére, mely a felhasználói kör számára kiemelt fontosságú objektumokat, helyszíneket tartalmazza. A POI adatbázisban egyaránt szerepelhetnek pontszerű, vonalas vagy területi lehatárolással meghatározott objektumok is.

Járművek követése, megjelenítése

Az ESR-112 térinformatikai alkalmazása lehetőséget biztosít a bevetés irányítás más elemeiből kapott pozícióadatok alapján egy területen lévő egységek (pl.: rendőrjárőrök) térképi megjelenítésére, illetve az egységhez kapcsolódó alapadatok lekérdezésére is.

Térképi alapok

Mind a navigációs, mind a desktop-os térinformatikai alkalmazás alaptérképei a Magyarország M=1:10 000 méretarányú vektoros térképállományából (DSM-10) leválogatott, illetve legenerált raszter térképi állományok.

Desktopos admin felület

Desktopos navigációs felület

Mobil navigációs felület

 

A mobil eszközökön futó, POI keresést és többpontos navigációt lehetővé tevő alkalmazás androidos kliensre került kifejlesztésre.

Térkép

Mindhárom felület alaptérképe a cégünk által fejlesztett és forgalmazott DSM-10 digitális vektoros utca szintű Magyarország térkép.

Navigációs motor

A navigáció alapja az Egérút alkalmazás tervezőmotorja.

Alapadatok

A POI adatbázis alapja Magyarország érdekes és fontos helyeit tartalmazó POIX adatbázis navigációs céloknak megfelelő struktúrába rendezett szűrhető és kereshető adatbázisa.